27 квітня 2011

Конкурс ““ Перетворення закладів культури на осередки громадської активності та залучення творчих колективів до благодійництва”

   Влітку 2009 року Міжнародний фонд “Відродження” започаткував нову Антикризову гуманітарну програму заради підтримки гуманітарної сфери України, збереження культурного та людського потенціалу держави, допомоги вразливим групам населення, що постраждали від наслідків фінансово-економічної кризи (безробітнім, дітям і молоді, багатодітним сім’ям, неповним сім’ям, інвалідам, самотнім малозабезпеченим пенсіонерам, іншим групам населення, які потребують соціальної допомоги). Програма надає підтримку закладам освіти, культури, соціальної сфери – закладам загальної середньої освіти, дошкільним закладам освіти, сільським і районним клубам і бібліотекам, а також громадським і благодійним організаціям, які реалізують гуманітарні та соціальні проекти для дітей, що мешкають у сільській місцевості та депресивних регіонах. Програма підтримує проекти на основі співпраці урядових інституцій і місцевих органів влади з громадськими організаціями та бізнесовими структурами, – проекти, спрямовані на покращення рівня працевлаштованості серед молоді, на забезпечення сталості надання соціальних послуг дітям та особам із особливими потребами.

Програма вже фінансово підтримала 289 проектів на загальну суму 13,5 мільйонів гривень.
Мета конкурсу – підтримати ініціативи з покращення функціонування тих закладів культури, які потерпають через фінансову кризу, але здатні оновити та розвинути свою діяльність, а саме сприяти активності громад і творчих колективів сіл, селищ і малих міст шляхом перетворення будинків культури та бібліотек на місцеві осередки громадської активності на користь громади.
Учасники конкурсу – заклади культури сільської місцевості та малих міст, які подають проектні пропозиції лише спільно з громадськими організаціями та благодійними фондами, органами самоорганізації населення, а також коаліції, мережі й об’єднання громадських організацій, які мають досвід роботи з громадою, сприяють активізації громад для вирішення життєво важливих проблем під час кризи.
До уваги місцевої влади та учасників конкурсу!
Пріоритет буде надано тим проектним пропозиціям, які передбачатимуть співпрацю учасника конкурсу з органами місцевого самоврядування та/або місцевими органами державної виконавчої влади. Заохочується також підтримка від бізнесу.
Проекти на конкурс можуть передбачати таку діяльність (наведений перелік видів діяльності не є вичерпним):
- запровадження нових форм роботи закладів культури у співпраці з громадськими та благодійними організаціями, які сприяють подоланню наслідків фінансово-економічної кризи в певній місцевості та для певних груп населення, які потребують такої допомоги;
- організація активної кампанії з досягнення згоди щодо ухвалення органами місцевого самоврядування нормативних актів передачі закладів культури в оперативне управління або у власність недержавним організаціям, які б мали довготермінову домовленість чи дію;
- організація дитячих мистецьких груп, творчих груп (гуртків) за інтересами, придбання/ремонт дрібного устаткування для їх ефективної роботи;
- організація просвітницької діяльності для соціально вразливих груп громадян, активістів місцевих громад і ініціативних громадських груп, що передбачатиме проведення семінарів із різних аспектів законодавства, приватного підприємництва, підготовки правових документів, надання первинної правової та соціальної допомоги тощо;
- підключення закладів культури до мережі Інтернет для надання можливості сільським мешканцям користуватися он-лайн послугами (наприклад, із розвитку творчості, громадського лідерства, соціального підприємництва, сільського зеленого туризму, органічного землеробства тощо);
- організація громадської роботи, необхідної для проведення дрібних ремонтних робіт закладів культури за участю місцевого населення (перевагу буде надано проектам, які передбачають значні внески виконавців у вигляді коштів, матеріалів, безоплатно виконаних робіт тощо);
-    надання підтримки творчим колективам, які проводитимуть благодійні акції задля збирання коштів для вражених кризою груп населення (інвалідів, самотніх матерів тощо).
Програма заохочує всі інші обґрунтовані творчі ініціативи, спрямовані на відновлення чи подальший розвиток зазначених закладів культури як осередків громадської активності в сільській місцевості та районних центрах.
Просимо взяти до уваги!
· Проектна пропозиція має обов’язково містити якісні та кількісні обґрунтування актуальності реалізації проекту в кризовий період.
· Термін реалізації проекту не має перевищувати 12 місяців.
· До проектної пропозиції слід долучити резюме ключових виконавців проекту, використаних ними методик роботи, а також помісячний план реалізації проекту.
· Проектні пропозиції мають передбачати план інформування членів відповідної громади про хід реалізації проектів, в тому числі через місцеві засоби масової інформації.
· Загальний обсяг витрат на ремонт, закупівлю устаткування та меблів не має перевищувати 30% розміру гранту; загальний обсяг адміністративних витрат (гонорари керівникові проекту, бухгалтерові тощо) не має перевищувати 10% розміру гранту.
· Пріоритет буде надано проектним пропозиціям, що надходитимуть із таких областей України: АР Крим, Вінницька, Житомирська, Запорізька, Київська, Луганська, Одеська, Полтавська, Сумська, Тернопільська, Харківська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська.
Розмір очікуваного від фонду гранту – від 10 000 до 80 000 гривень.
Загальний бюджет конкурсу – 680 000 гривень.
Останній термін подання заявок на конкурс – 31 травня 2011 року.
Оголошення результатів – не пізніше 15 липня 2011 року.

Увага!
Проектні пропозиції слід надсилати до Міжнародного фонду “Відродження” простими чи рекомендованими листами (пропозиції, надіслані факсом або електронною поштою, прийнято до розгляду не буде). Поштова адреса: Антикризова гуманітарна програма, Міжнародний фонд “Відродження”, вул. Артема, 46, Київ, 04053, Україна.
Пакет документів має складатися з оригіналу заповненої аплікаційної форми та її 8 копій.
Остаточне рішення щодо проектної пропозиції перегляду не підлягає.
Причин відмови в підтримці проектної пропозиції не повідомляють.
Контакти:
Антикризова гуманітарна програма
Руслан Краплич, директор проектів програми, kraplych@irf.kiev.ua Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Надія Гутріна, асистент програми, gutrina@irf.kiev.ua Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
(044) 205 39 26

Немає коментарів:

Дописати коментар